joi, 6 iunie 2013
Agrisul
Tratament naturist cu agris. Vindeca-te sanatos!
Denumire stiintifica:
Ribes uva-crispa sau Ribes grossularia.
Denumire populara:
pomusoare.
Prezentare.
Agrisul
este un arbust cu o inaltime, la maturitate, cuprinsa
intre 60 si 150 cm. Apartine familiei saxifragaceelor. Ramurile
sale sunt spinoase, iar frunzele, paroase, au forma lobata.
Agrisele
dulci se pot recolta de doua ori intr-o perioada relativ scurta de timp. Prima
oara acestea se pot culege inainte inainte de a se coace complet, pentru a se
face dulceata sau pentru a se congela; cand sunt coapte agrisele se
culeg pentru a se consuma proaspate.
Agrisul nu este deloc pretentioasa. Nu
trebuie decat sa o plasati intr-un loc cu soare, unde sa aiba parte de un pamant
uscat. Roadele sale nu sunt foarte bogate, insa daca solul este umed si contine
var si humus, fructele vor fi mult mai mari.
Fructele de agris au actiune laxativa si diuretica.
100-300 g suv de Ribes uva-crispa/ zi, 2-3 ori, dimineata si la pranz.
Florile bogate in nectar sunt importante
pentru specia de albine Andraena tybialis.
Agrisul este un arbust cu o inaltime, la
maturitate, cuprinsa intre 60 si 150 cm. In tara noastra se intalneste in zona
subalpina si alpina, prin tufarisuri si paduri. Agrisul
apartine familiei saxifragaceelor.
Ramurile sunt spinoase, iar frunzele, paroase, au forma
lobata. Florile, de culoare verzuie sau roscata, de mici dimensiuni, apar la
baza frunzelor in lunile aprilie si mai.
In scop fitotereapeutic se utilizeaza fructele,
cunoscute sub numele de agrise, sunt comestibile, cu gust dulce-acrisor.
Reduse ca dimensiune, agrisele au forma ovoidala sau chiar sferica.
Culoarea agriselor poate fi verzuie, galbuie sau
chiar rosietica. Recoltarea se face pe tot parcursul verii. Planta medicinala,
agrisul, este intalnita si sub forma cultivata, agrisele fiind
prelucrate, cu succes, in industria alimentara. Agrisele au si o mare
valoare medicinala, fiind bogate in saruri minerale si vitamine. In
tratamente naturiste, si nu numai, se face cura de agrise, ajungandu-se
sa se consume, in curele de dezintoxicare, pana la 1 kg de agrise
pe zi.
Se consuma atat ca desert cat si in scop curativ fructele
care au un gust placut, dulce-acrisor. Substante active importante:
vitaminele A, B1, B2, C si P, calciu,
potasiu, sodiu, fosfor, acizi – mai ales acidul
citric, dar si acidul malic sau tartric, pectine.
Datorita continutului lor, foarte bogat in vitamine
si saruri minerale, sunt recomandate in alimentatia copiilor, fiind
socotite fructele vacantelor de vara petrecute la munte (agrisele sunt un
excelent tonic-aperitiv, dar si un bun digestiv). In practica medicinala curenta
(tratamente naturiste), agrisele sunt utilizate datorita calitatii
lor laxative si depurative.
Au efecte, de asemenea, si in suferintele reumatice,
in guta, in afectiunile cardiace. Totodata, sunt un bun regulator
al activitatii digestive si hepatice, precum si un diuretic
natural si eficient.
Agrisele sunt recomandate si in curele de slabire.
Agrisul are urmatoarele calitati terapeutice: tonic,
digestiv, laxativ, depurativ, diuretic.
In traditia populara: se
folosesc in alimentatie, preparandu-se cu ele sosuri si supe.
Compozitia chimica a fructelor de
agris: acid citric, acid malic, acid tartric,
celuloza, calciu, fier, fosfor, pectine,
potasiu, sodiu, substante grase, zaharuri,
vitaminele A, B1, B2, C, P, saruri minerale.
Agrisele se pot folosi la urmatoarele afectiuni:
afectiuni hepatice, artritism, astenii, atonie digestiva,
constipatie, convalescenta, guta, hidropizie,
hipertensiune, litiaze, inflamarea cailor urinare,
obezitate, remineralizare, reumatism.
Administrare: in toate
cazurile se pot consuma fructe proaspete cate 100- 500 g la fiecare masa.
Acei care doresc sa slabeasca sau care doresc sa-si
dezintoxice organismul, vor putea face o cura de fructe de agris,
caz in care se va consuma intr-o zi doar fructe de agris fara nimic
altceva. Este util apoi sa se continue cu cate 100- 500 g la masa impreuna cu
alte alimente si o data pe saptamana sa se consume doar aceste fructe in acea zi.
Cei care au guta le ajuta foarte mult aceasta cura.
Este un mijloc rapid de redresare a organismului.
Se pot de asemenea folosi sub forma de suc.
Agrisul este unul din fructele cu care se poate face cel mai rapid
dezintoxicarea in primavara.
In afectiunile hepatice in afara de consumul
fructelor se mai poate adauga o serie de ceaiuri din: armurariu,
anghinare, rostopasca - din acestea se vor consuma cate 2 ceaiuri
pe zi, unul dimineata si unul seara.
Florile de agris, de culoare
verzuie sau roscata, de mici dimensiuni, apar la baza frunzelor in lunile
aprilie si mai.
Fructele de agris, cunoscute
sub numele de agrise, sunt comestibile, gustul fiind dulce-acrisor. Reduse ca
dimensiune, agrisele au forma ovoidala sau chiar sferica. Culoarea lor poate fi
verzuie, galbuie sau chiar rosiatica. Recoltarea agriselor se
face pe tot parcursul verii.
Agrisul creste in zona
montana si subalpina, prin tufarisuri si paduri. Apare si sub forma cultivata,
agrisele fiind prelucrate, cu succes, in industria alimentara.
Agrisele au si o mare valoare medicinala,
fiind bogate in saruri minerale si vitamine. In practica naturista, si nu numai,
se face cura de agrise, ajungându-se sa se consume, in curele
de dezintoxicare, pâna la 1 kg de agrise pe zi.
Distributie si Habitat –
originara din nordul Africii, Europa pana la Caucazi. Creste in padurile mixte
si la marginea padurilor. Prefera ambientele racoroase, umede, la umbra sau
semi-umbra, bogate in substanta azotata.
Descriere – arbust spinos, 1
m inaltime. Scoarta gri-brun, se exfoliaza. Tulpina bogat ramificata, divaricata.
Ramuri lungi si subtiri, gri, cu varf galben-brun, pubescente in tinerete si
glabre la maturitate. Frunze simple, cordiforme, 3-5 lobi, dintate, lung
petiolate; pe partea superioara verde lucios, partea inferioara mai deschisa,
toamna devina galben-rosu; gust amar. Flori monoice, hermafrodite, grupate cate
3, pedunculate; caliciu galben-verde sau brun-rosu, 0.5 cm, reflexe; corola
campanulata, 5 petale alb-verde. Infloreste in aprilie-mai. Fruct baca ovala, 1
cm diametru, galben-verde sau rosietic, carnos, comestibil. Seminte
ovat-eliptice, 2.5-3.6 x 1.5-2 mm, suprafata mata sau usor lucioasa, violet-inchis.
2n = 16
Substante active importante:
Vitaminele A, B1, B2, C si P, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, acizi – mai ales acidul citric, dar si acidul malic sau tartric, pectine.
Intrebuintari.
Agrisele sunt fructe
mult cautate de naturisti, fiind o
planta medicinala
cu largi intrbuintari in tratamentul naturist.
Datorita continutului lor, foarte bogat in vitamine si
saruri minerale, sunt recomandate in alimentatia copiilor, fiind
socotite „fructul vacantelor de vara” petrecute la munte (agrisele
sunt un excelent tonic-aperitiv, dar si un bun digestiv).
In practica medicinala curenta, agrisele sunt
utilizate datorita calitatilor lor laxative si
depurative.
Au efecte, de asemenea, si in suferintele reumatice, in guta, in afectiunile cardiace. Totodata, sunt un bun regulator al activitatii digestive si hepatice, precum si un diuretic natural si eficient. Agrisele sunt recomandate, cu incredere, si in curele de slabire.
-
Uz intern: atonie digestiva, obezitate, afectiuni hepatice, reumatice, cardiace, digestive – fructe proaspete sau sub forma de infuzie sau dulceata.
Contraindicatii:
Agrisul este contraindicat in caz de alergii la
fructele arbustului.
Sursa, site-urile:
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(Atom)
Căutare
Articole populare
-
Spânzul Are o floare verde-purpuriu uimitor de mare, care apare la sfârşitul iernii - începutul primăverii. Frunzele răsar mai târzi...
-
Brânduşa de toamnă este una din cele mai puternice şi totodată mai otrăvitoare plante medicinale din flora românească şi mondială, î...
-
Este cunoscut şi sub numele de cucurbeţică în sudul ţârii şi în zona Bucureştiului, dar denumirea sa intrată în uzul farmaci...
-
Tratament naturist cu agris . Vindeca-te sanatos! Denumire stiintifica: Ribes uva-crispa sau Ribes grossularia . Denumire populara...
-
Vaccinium myrtilius Ericaceae Afinul este un subarbust de 10-15 cm din zona montana de la limita inferioara a podisurilor pana in zona...
-
În ultimii trei-patru ani se vorbeşte despre o adevărată criză Ia nivel european şi mondial de valeriana - producţia de rădă...
-
Denumire ştiinţifică: Viscum album Este o plantă medicinală mai aparte privită din multe puncte de vedere: de la modul său ...
-
Acacia catechu face parte din familia Fabaceae . Tulpina are diametru de 30-40 cm si nu creste dreapta, la fel si coroana are forma nereg...
-
De fapt care este rostul acestui blog? Cand dl. Eugen Mihaescu spune despre plantele medicinale : " Plantele medicinale sunt mon...
Afişări de pagină
29,705
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu