joi, 6 iunie 2013

Agrisul

Tratament naturist cu agris. Vindeca-te sanatos!

Denumire stiintifica: Ribes uva-crispa sau Ribes grossularia.
Denumire populara: pomusoare.


Prezentare.
Agrisul este un arbust cu o inaltime, la maturitate, cuprinsa intre 60 si 150 cm. Apartine familiei saxifragaceelor. Ramurile sale sunt spinoase, iar frunzele, paroase, au forma lobata.
Agrisele dulci se pot recolta de doua ori intr-o perioada relativ scurta de timp. Prima oara acestea se pot culege inainte inainte de a se coace complet, pentru a se face dulceata sau pentru a se congela;  cand sunt coapte agrisele se culeg pentru a se consuma proaspate.
Agrisul nu este deloc pretentioasa. Nu trebuie decat sa o plasati intr-un loc cu soare, unde sa aiba parte de un pamant uscat. Roadele sale nu sunt foarte bogate, insa daca solul este umed si contine var si humus, fructele vor fi mult mai mari.
Fructele de agris au actiune laxativa si diuretica. 100-300 g suv de Ribes uva-crispa/ zi, 2-3 ori, dimineata si la pranz.
Florile bogate in nectar sunt importante pentru specia de albine Andraena tybialis.
Agrisul este un arbust cu o inaltime, la maturitate, cuprinsa intre 60 si 150 cm. In tara noastra se intalneste in zona subalpina si alpina, prin tufarisuri si paduri. Agrisul apartine familiei saxifragaceelor.
Ramurile sunt spinoase, iar frunzele, paroase, au forma lobata. Florile, de culoare verzuie sau roscata, de mici dimensiuni, apar la baza frunzelor in lunile aprilie si mai.
In scop fitotereapeutic se utilizeaza fructele, cunoscute sub numele de agrise, sunt comestibile, cu gust dulce-acrisor. Reduse ca dimensiune, agrisele au forma ovoidala sau chiar sferica.
Culoarea  agriselor poate fi verzuie, galbuie sau chiar rosietica. Recoltarea se face pe tot parcursul verii. Planta medicinala, agrisul, este intalnita si sub forma cultivata, agrisele fiind prelucrate, cu succes, in industria alimentara. Agrisele au si o mare valoare medicinala, fiind bogate in saruri minerale si vitamine. In tratamente naturiste, si nu numai, se face cura de agrise, ajungandu-se sa se consume, in curele de dezintoxicare, pana la 1 kg de agrise pe zi.
Se consuma atat ca desert cat si in scop curativ fructele care au un gust placut, dulce-acrisor. Substante active importante: vitaminele A, B1, B2, C si P, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, acizi – mai ales acidul citric, dar si acidul malic sau tartric, pectine.
Datorita continutului lor, foarte bogat in vitamine si saruri minerale, sunt recomandate in alimentatia copiilor, fiind socotite fructele vacantelor de vara petrecute la munte (agrisele sunt un excelent tonic-aperitiv, dar si un bun digestiv). In practica medicinala curenta (tratamente naturiste), agrisele sunt utilizate datorita calitatii lor laxative si depurative.
Au efecte, de asemenea, si in suferintele reumatice, in guta, in afectiunile cardiace. Totodata, sunt un bun regulator al activitatii digestive si hepatice, precum si un diuretic natural si eficient.
Agrisele sunt recomandate si in curele de slabire. Agrisul are urmatoarele calitati terapeutice: tonic, digestiv, laxativ, depurativ, diuretic.

In traditia populara: se folosesc in alimentatie, preparandu-se cu ele sosuri si supe.

Compozitia chimica a fructelor de agris: acid citric, acid malic, acid tartric, celuloza, calciu, fier, fosfor, pectine, potasiu, sodiu, substante grase, zaharuri, vitaminele A, B1, B2, C, P, saruri minerale.
Agrisele se pot folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni hepatice, artritism, astenii, atonie digestiva, constipatie, convalescenta, guta, hidropizie, hipertensiune, litiaze, inflamarea cailor urinare, obezitate, remineralizare, reumatism.

Administrare: in toate cazurile se pot consuma fructe proaspete cate 100- 500 g la fiecare masa.
Acei care doresc sa slabeasca sau care doresc sa-si dezintoxice organismul, vor putea face o cura de fructe de agris, caz in care se va consuma intr-o zi doar fructe de agris fara nimic altceva. Este util apoi sa se continue cu cate 100- 500 g la masa impreuna cu alte alimente si o data pe saptamana sa se consume doar aceste fructe in acea zi.
Cei care au guta le ajuta foarte mult aceasta cura. Este un mijloc rapid de redresare a organismului.
Se pot de asemenea folosi sub forma de suc. Agrisul este unul din fructele cu care se poate face cel mai rapid dezintoxicarea in primavara.
In afectiunile hepatice in afara de consumul fructelor se mai poate adauga o serie de ceaiuri din: armurariu, anghinare, rostopasca - din acestea se vor consuma cate 2 ceaiuri pe zi, unul dimineata si unul seara.
 
Florile de agris, de culoare verzuie sau roscata, de mici dimensiuni, apar la baza frunzelor in lunile aprilie si mai.
Fructele de agris, cunoscute sub numele de agrise, sunt comestibile, gustul fiind dulce-acrisor. Reduse ca dimensiune, agrisele au forma ovoidala sau chiar sferica. Culoarea lor poate fi verzuie, galbuie sau chiar rosiatica. Recoltarea agriselor se face pe tot parcursul verii.
Agrisul creste in zona montana si subalpina, prin tufarisuri si paduri. Apare si sub forma cultivata, agrisele fiind prelucrate, cu succes, in industria alimentara. Agrisele au si o mare valoare medicinala, fiind bogate in saruri minerale si vitamine. In practica naturista, si nu numai, se face cura de agrise, ajungându-se sa se consume, in curele de dezintoxicare, pâna la 1 kg de agrise pe zi.
Distributie si Habitat – originara din nordul Africii, Europa pana la Caucazi. Creste in padurile mixte si la marginea padurilor. Prefera ambientele racoroase, umede, la umbra sau semi-umbra, bogate in substanta azotata.
Descriere – arbust spinos, 1 m inaltime. Scoarta gri-brun, se exfoliaza. Tulpina bogat ramificata, divaricata. Ramuri lungi si subtiri, gri, cu varf galben-brun, pubescente in tinerete si glabre la maturitate. Frunze simple, cordiforme, 3-5 lobi, dintate, lung petiolate; pe partea superioara verde lucios, partea inferioara mai deschisa, toamna devina galben-rosu; gust amar. Flori monoice, hermafrodite, grupate cate 3, pedunculate; caliciu galben-verde sau brun-rosu, 0.5 cm, reflexe; corola campanulata, 5 petale alb-verde. Infloreste in aprilie-mai. Fruct baca ovala, 1 cm diametru, galben-verde sau rosietic, carnos, comestibil. Seminte ovat-eliptice, 2.5-3.6 x 1.5-2 mm, suprafata mata sau usor lucioasa, violet-inchis. 2n = 16

Substante active importante: 

Vitaminele A, B1, B2, C si P, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, acizi – mai ales acidul citric, dar si acidul malic sau tartric, pectine.

Intrebuintari.
Agrisele sunt fructe mult cautate de naturisti, fiind o planta medicinala cu largi intrbuintari in tratamentul naturist. Datorita continutului lor, foarte bogat in vitamine si saruri minerale, sunt recomandate in alimentatia copiilor, fiind socotite „fructul vacantelor de vara” petrecute la munte (agrisele sunt un excelent tonic-aperitiv, dar si un bun digestiv). In practica medicinala curenta, agrisele sunt utilizate datorita calitatilor lor laxative si depurative.

Au efecte, de asemenea, si in suferintele reumatice, in guta, in afectiunile cardiace. Totodata, sunt un bun regulator al activitatii digestive si hepatice, precum si un diuretic natural si eficient. Agrisele sunt recomandate, cu incredere, si in curele de slabire.

  • Uz intern:  atonie digestiva, obezitate, afectiuni hepatice, reumatice, cardiace, digestive – fructe proaspete sau sub forma de infuzie sau dulceata.

Contraindicatii:
Agrisul este contraindicat in caz de alergii la fructele arbustului. 


Sursa, site-urile:
  1. Sfatul medicului
  2. Dieta sanatoasa
  3. Gradina mea
  4. Tratament alternativ


0 comentarii:

Căutare

Articole populare

Afişări de pagină