joi, 6 iunie 2013

Acacia catechu

Acacia catechu face parte din familia Fabaceae. Tulpina are diametru de 30-40 cm si nu creste dreapta, la fel si coroana are forma neregulata.
Florile copacului Acacia catechu au culoarea galben pal sau alb, foarte parfumate (este folosita in anumite zone ca planta ornamentala sau in industria parfumurilor), fructele sunt in forma de pastaie si au culoarea maronie.
Lemnul de Acacia catechu  este bogat in tanin si catechin (antioxidant polifenolic).
Acacia catechu este un copac foios de dimensiuni medii, cu scoarta dura, de culoare verde inchis si apartine familiei Leguminoaselor sau Fabaceae. In limbile indiene locale mai este numit khoira, koir, kheriya baval, kher babul, kagli, cachu, kugli, kaderi si sandra.
Creste in India (Campia Gangelui) si Burma.

In scop fitoterapeutic sunt utilizate de la Acacia catechu frunzele si mugurii. Este folosit mai ales datorita calitatilor sale puternic astringente.
Specialistii sustin ca planta Acacia catechu contine anumite substante ce au capacitatea de a reduce inflamatiile, precum si de a combate bacteriile din organism.

Partile utilizate: Extracte din frunze si muguri.

Actiune: Astringent.

Indicatii terapeutice:
Astringentul puternic este util in diaree cronica, dizenterie si guturai cronic. Este util pentru incetarea secretiilor excesive si a hemoragiilor, fiind recomandat si ca aplicatie locala pentru gingii si gura dureroase.
Unele cercetari au aratat ca Acacia catechu are actiune hipotensiva in vivo (pe organ sau tesut viu) si in vitro, iar actiunea sa are legatura cu bradichinina si se datoreaza vasodilatatiei. In practica insa, exista multe hipotensive care nu au ca efect secundar potential constipatia.

Uz intern:
Decoct - diaree, dizenterie, guturai, tuse, febra, raceli, stimularea secretiei lactate, hemoragii, cancerhemoroizi, osteoartrita si leziuni.

Uz extern:
Tinctura - mameloane crapate, hemoragia nazala (epistaxis), inflamatii la nivelul nasului si a gatului, inflamatii la nivelul colonului, pentru eczeme sau anumite forme ale leprei, afectiuni ale pielii.

Precautii

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
  • persoanele diagnosticate cu hipotensiune arteriala;
  • persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala.

Surse site-urile:

0 comentarii:

Căutare

Articole populare

Afişări de pagină